In een zelfsturend team hebben proactieve medewerkers die zelfstandig beslissingen kunnen nemen de voorkeur. Dit resulteert namelijk in autonomie, een enorm belangrijke voorwaarde voor een zelfsturend team. Maar je hebt het niet altijd voor het kiezen. Als je merkt dat jouw team zelfsturing moeizaam oppakt, is de kans groot dat je veel reactieve medewerkers in je team hebt. Hoe kun je die zelfsturing dan toch stimuleren?

Heb ik meer pro- of reactieve medewerkers in mijn team?

Reactieve medewerkers zullen wachten tot hen gevraagd wordt om actie te ondernemen óf volgen een proactieve medewerker. Ontdekken hoe jouw zelfsturende team exact in elkaar zit, is niet zo simpel als dit vragen aan je medewerkers. Door te vragen krijg je niet het antwoord dat je zoekt, je moet dieper gaan. Snappen welk gedrag is aangeboren of juist aangeleerd en hoe iemand zichzelf ziet. Dit inzicht helpt je antwoord geven op de vraag of je meer proactieve of reactieve medewerkers hebt in jouw team. Pas als je hier achter bent, weet je wat er mist en kun je op zoek naar oplossingen. Dankzij onze ervaring en expertise over ontwikkelassessments weten we precies hoe tot de kern te komen van iemands persoonlijkheid. Hiervoor zetten wij de Keyscan in; op deze manier kunnen we jou en jouw team helpen zelfsturend te worden!

Wat kan ik doen als mijn team te reactief is?

De eerste stap is weten hoe jouw team in elkaar zit, de tweede stap is samen met je team ontdekken waar behoefte aan is. Het belangrijkste om te onthouden: voor ieder probleem is een oplossing! Wij geven je alvast twee mogelijke oplossingen:

Vul je team aan met proactieve medewerkers
Als je een tekort hebt aan proactieve medewerkers, ga er dan naar op zoek. Start je zoektocht naar een  superuser. Iemand die het juiste voorbeeld geeft en anderen op sleeptouw neemt. Men zegt niet voor niets “goed voorbeeld doet volgen”.

Ontwikkel talent in je team
Wil je eerst de mogelijkheden binnen jouw eigen team ontdekken? Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar potentie. Wie kan zich ontwikkelen tot die proactieve medewerker die je mist? Wie zijn/haar true potential kan jij poweren? En nog belangrijker, waarom heb je dit potentiële talent nog niet gezien, wat weerhoudt iemand ervan?

Een zelfsturend team komt niet vanzelf. Maar zolang je hier scherp op bent en op tijd aan de bel trekt, kan je naar dit doel toewerken. Daar gaan we voor!

Is jouw team niet zelfsturend maar wil je hier wel naartoe? Plan hier een afspraak met één van onze HR consultants en maak van jouw team met behulp van de Keyscan een zelfsturend team.