Een goed geolied team komt niet vanzelf. Iedere medewerker brengt immers een unieke persoonlijkheid met zich mee. Om het maximale uit je team te halen, is het achterhalen van deze verschillende persoonlijkheden cruciaal. Er zijn genoeg persoonlijkheidsmetingen om gedrag van medewerkers te ontdekken. Toch mist een belangrijk onderdeel hierin: automatische en onbewuste gewoonten. Hoe kun je dit in kaart brengen en waarom is dit van belang?

Persoonlijke purpose

Wij geloven dat het allemaal begint bij persoonlijke purpose. Waar doen we het eigenlijk voor? Wat maakt het dat mensen plezier hebben in hun werk en daardoor die extra stap willen zetten voor hun collega’s en de organisatie? Keyminds helpt individuen binnen organisaties met een vernieuwde Keyscan om hier feitelijk inzicht in te krijgen, waarbij de antwoorden hierop verscholen liggen in de 95% onbewust en automatisch gedrag waarmee we ons dagelijks leven vormgeven.

Gedrag versus gewoonten

Bij een persoonlijkheid wordt vaak gedacht aan het gedrag dat iemand aan de buitenwereld laat zien. Toch zit het complexer in elkaar, want persoonlijkheid ligt ook in het DNA. Er zit een intrinsieke motivatie achter waarom een medewerker doet wat hij of zij doet. In tegenstelling tot gedrag is dit niet te beïnvloeden, het is een automatisme geworden. 

Traditionele persoonlijkheidstesten

Persoonlijkheidstesten zijn voor veel managers de manier om van start te gaan met teamontwikkeling. Deze testen zijn gericht op het achterhalen van gedrag aan de hand van vragenlijsten. Een voorbeeld hiervan is om competenties te scoren op een schaal van 1 tot 7. Alleen geef je een medewerker hierbij de kans om na te denken over het antwoord. De kans is groot dat, als gestructureerd werken belangrijk is voor de functie, een medewerker zichzelf hierin hoger beoordeelt dan hij of zij eigenlijk is. Kortom, deze vragenlijsten zijn perfect om iemands zelfbeeld te achterhalen. Automatische en onbewuste gewoonten worden alleen niet in kaart gebracht.

Zo breng je automatische en onbewuste gewoonten wél in kaart

Automatische en onbewuste gewoonten kun je dus niet achterhalen met behulp van een vragenlijst omdat er over vragen nagedacht kan worden. We horen het je al denken … wat moet je dan wel? Eigenlijk is het antwoord eenvoudig: kiezen voor een test waarbij nadenken niet kan. In onze ervaring werkt het gebruik van archetypische beelden ontzettend goed. Deze archetypische beelden, gebaseerd op analytische therapievormen, zijn dan ook precies wat wij gebruiken. Het zijn beelden waarin iemand van alles kan zien en de positieve of negatieve associatie die jouw medewerker hierbij heeft, hangt helemaal af van een onbewust gevoel. Er valt dan ook niets te beïnvloeden of manipuleren tijdens het afnemen van deze test. Rationeel spreken de beelden niet aan. De reactie van je medewerker op de beelden geeft direct inzicht in gedragsvoorkeuren- en allergieën. 

Het succes van de methode met archetypische beelden heeft geleid tot het ontstaan van onze Keyscan. Deze unieke persoonlijkheidstest brengt al onze kennis en ervaring samen. Zo krijg jij niet alleen inzicht in het zelfbeeld van je medewerkers, maar ook in de automatische gewoonten en daarmee het onbewuste gedrag.

Krachten en kwaliteiten

Iedere medewerker bezit krachten en kwaliteiten. Dankzij onze persoonlijkheidstest kom je erachter over welke van de onderstaande kwaliteiten jouw medewerkers beschikt:  

  • Natuurlijke kwaliteit: getoond gedrag waar een medewerker energie van krijgt
  • Kwetsbare kwaliteit: aangeleerd gedrag dat van nature niet bij een medewerker past
  • Kwetsbaar potentieel: gedrag waar een medewerker weinig energie uit haalt en beter aan anderen kan overlaten.
  • Talenten: gedrag dat een medewerker nog te weinig laat zien, maar wel goed zou kunnen ontwikkelen

De individuele resultaten zijn de eerste stap in het ontwikkelen van je team.

Ontwikkel je team

In teamsessies gaan wij in gesprek met het team en wordt duidelijk hoe de cultuur en dynamiek in elkaar zit. Je zult ontdekken waarom medewerkers niet met elkaar kunnen communiceren, waarom iemand niet zoals gewenst presteert op een functie en of er competenties missen in je team.
Uiteindelijk draait het erom dat jij medewerkers weet in te zetten op basis van natuurlijke kwaliteiten. Het resultaat? Een gelukkig en gemotiveerd team!

Krijg je jouw team niet vooruit of wil je meer inzicht in de automatische gedragen binnen jouw team? Plan hier een afspraak met één van onze HR consultants en ontdek hoe de Keyscan kan helpen om het maximale uit jouw team te halen.