Talentvolle medewerkers: die laat je als organisatie natuurlijk niet zomaar gaan. Maar wat als jouw medewerker aangeeft niet meer op de juiste plek te zitten? Meer uitdaging te willen of simpelweg op zoek zijn naar iets nieuws? Geef je hem of haar dan een promotie of laat je ze met pijn in het hart gaan? Gelukkig is er een derde optie die zowel voor jou als voor je medewerker in het voordeel werkt.

Een teamlid komt naar je toe met een probleem: hij of zij wil méér. De meeste leidinggevenden zullen meteen denken aan een verticale promotie. Dat is tenslotte wat mensen bedoelen als ze ‘meer’ willen, toch? Meer verantwoordelijkheid, meer taken, en meestal ook een grotere financiële beloning. Uit gewoonte vergeet je al snel dat die vervolgstap helemaal niet de juiste keuze hoeft te zijn. Meer willen betekent vaak namelijk niet meer van hetzelfde, maar vooral iets anders. En waarom zou een nieuwe werkgever hem dat beter kunnen bieden dan jijzelf?

Horizontale groei.

Denk eens horizontaal in plaats van verticaal. Horizontale groei is namelijk minstens zo waardevol als verticale groei, voor je organisatie én voor je medewerker. Waarom?

  • Je medewerker wordt in een andere rol binnen de organisatie geplaatst of verbreedt de huidige rol met verschillende nieuwe taken. In beide gevallen kan hij of zij zich verder ontwikkelen;
  • Je medewerker kan in een nieuwe functie zijn natuurlijke kwaliteiten ontdekken en die volop inzetten, zodat hij iets doet waar hij goed in is én wat hij leuk vindt;
  • De organisatie zet de talenten van haar medewerkers optimaal in, zodat er een gezonde en ontspannen werksfeer ontstaat;
  • Werknemers wordt duurzaam ingezet en openstaande functies worden gevuld met interne in plaats van externe kandidaten;
  • Je houdt je medewerkers dus tevreden en langer gebonden aan je organisatie.

Hoewel je medewerker nu wellicht niet meer op de juiste stoel zit, hoeft dat dus niet te betekenen dat hij het bedrijf gaat verlaten. Biedt je hem een interessante functie waarin hij een nieuwe kant van zichzelf en de organisatie kan leren kennen, dan creëer je een win-winsituatie!

Groei samen duurzaam verder.

Die natuurlijke kwaliteiten waar we het al even over hadden, kun je blootleggen aan de hand van de Keyscan. De Keyscan is een professioneel ontwikkelde tool waarmee we zowel iemands aangeboren als aangeleerde kwaliteiten aan het licht brengen. Aangeboren kwaliteiten zijn de talenten die je medewerker van nature bezit. Deze kunnen ontwikkeld of onontwikkeld zijn. Heeft hij of zij deze (nog) niet ontwikkeld, dan is de kans groot dat dit ook nog niet benut wordt binnen de organisatie – simpelweg omdat zowel jij als de werknemer zelf niet weten dat dit talent er is! Dat terwijl hierin juist de kracht van je organisatie kan schuilen. Door het talent van je medewerkers bloot te leggen en dit gericht in te zetten binnen je team of organisatie, groeien jullie samen succesvol en duurzaam verder.

Ontwikkel gedrag meten

Wil jij weten of jouw medewerkers nog wel op de juiste stoel zitten? Lees meer over het ontdekken van hun talenten en kwaliteiten op onze pagina’s over het ontwikkelassessment en de Keyscan.

Deze maand verschijnt het artikel ‘Zit jij nog wel op de juiste stoel?’ van Keyminds in Regiolokaal. Regiolokaal is het lokale ondernemersblad voor bedrijfseigenaren en bestuurders uit Zwolle en omgeving. Dit jaar hebben zij Keyminds in de arm genomen als kennispartner om onze expertise op het gebied van personeelsontwikkeling te delen met hun lezers. Kijk voor meer informatie op de website van Regiolokaal. 

Fotograaf: Paul van der Wal