Leiderschap is een breed begrip en bestaat uit veel verschillende facetten. Dat is ook de reden dat iedereen zijn of haar persoonlijke leiderschap op eigen wijze kan invullen. Het is daarom belangrijk om te weten wat jou als leider uniek en inspirerend maakt. Nemen jouw medewerkers jouw leiderschap namelijk niet serieus of weet je hen niet te motiveren, dan loop je zomaar het risico om slechts ‘de baas’ te zijn in plaats van een ‘echte’ leider.

Dat lichten we even toe. Allereerst is leiderschap niet alleen in de managementlaag aanwezig. Iedereen in de organisatie kan van nature leidinggevende eigenschappen bezitten. Deze mensen trekken bijvoorbeeld op ongedwongen wijze projecten naar zich toe, trekken van nature de kar aan en zijn vaak degenen bij wie collega’s aankloppen met vragen. Mensen met deze eigenschap zullen in de praktijk inderdaad vaak een leidinggevende positie (gaan) bekleden, maar andersom zijn er ook genoeg leidinggevenden die van nature geen leider zijn. Dan ontstaat het risico dat zij geen leider, maar een baas worden.

De Keyscan in perspectief.

Niet alleen de competentie leidinggevend (delegeren en op natuurlijke wijze verantwoordelijkheden verdelen), maar ook talloze andere competenties kunnen geclassificeerd worden volgens de Keyscan. De Keyscan is een model dat aangeeft in welke mate een competentie aangeleerd of aangeboren is. Is een competentie zowel aangeboren als aangeleerd (dus heb jij jouw natuurlijke aanleg succesvol verder ontwikkeld), dan noemen we dit een natuurlijke kwaliteit. Heb jij voor een bepaalde competentie wel aanleg, maar heb je deze nooit ontwikkeld, dan spreken we van een talent. Dit zijn verborgen competenties waarin je zou kunnen uitblinken, zonder dat je dat wellicht nu weet!

Is het tegenovergestelde waar, dus heb jij bepaald gedrag eigen gemaakt zonder dat je daar een onderliggend talent voor hebt, dan is dit een kwetsbare kwaliteit. Kwetsbare kwaliteiten vormen een risico voor jezelf en jouw organisatie, omdat ze kunnen bezwijken onder druk. Wanneer leidinggevend een kwetsbare kwaliteit is, kan leiderschap dus ongewenste vormen aannemen.

Baas vs. leider.

Wat is dan precies het verschil tussen een baas en een leider? Beiden beschikken over een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Hoe ze daarmee omgaan of geleerd hebben mee om te gaan, is wat hen een natuurlijke of een kwetsbare leidinggevende maakt.

Vaak hebben bazen moeite om verantwoordelijkheid uit handen te geven. Wanneer zij hun medewerkers bijvoorbeeld een taak geven, maar zij hier anders mee omgaan dan door hun baas verwacht, kan dit voor frustraties bij de baas en uiteindelijk ook het team zorgen. De valkuil van een baas is om die verantwoordelijkheden vervolgens weer over te nemen en zelf taken uit te voeren die niet (meer) binnen zijn of haar functieomschrijving passen. Gelukkig is dit een veelvoorkomend probleem dat opgelost kan worden door als baas anders te gaan kijken naar jouw persoonlijke leiderschap.

De competentie leidinggevend is dan misschien een van jouw kwetsbare kwaliteiten, maar je beschikt ook over kwaliteiten en talenten die je wél kunt inzetten en benutten in jouw leiderschap. Daarmee kun je als baas uitgroeien tot een echte leider. Door jouw authentieke talenten actief in te zetten, kun je jouw team inspireren om hetzelfde te doen. Zo vergroot je jouw persoonlijke leiderschap en creëer je tegelijkertijd een positief effect bij anderen, jezelf en jouw organisatie!

Meer weten over persoonlijk leiderschap?

Leiderschap is nog zoveel meer dan verantwoordelijkheid en inspiratie. Keyminds helpt leiders binnen organisaties zichzelf en alle vormen van leiderschap te leren kennen en de organisatie zo krachtiger in haar schoenen te laten staan. Wil jij meer weten over leiderschap en hoe ook jij persoonlijk leiderschap op inspirerende wijze in kan zetten ten behoeve van jouw omgeving? Lees dan meer over leiderschapsontwikkeling of neem contact op met onze specialisten.