Zet jij wel eens vacatures uit? Waarschijnlijk heb je dan bij elk van deze vacatures een helder beeld voor ogen van de ideale kandidaat. De perfecte sollicitant moet bepaalde competenties en eigenschappen hebben, over de juiste werkervaring en opleidingsachtergrond beschikken en qua persoonlijkheid bij de organisatie en de openstaande functie passen. Jij weet precies wat de ideale kandidaat allemaal in huis moet hebben.

De ideale kandidaat bestaat niet.

Over het selecteren van de juiste kandidaat is veel geschreven. In een groot deel van deze artikelen drukt de schrijver ons op het hart vooral niet naar de perfecte kandidaat te zoeken, omdat dit iets is als het zoeken naar een speld in een hooiberg. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt is dit alleen maar meer gaan gelden.

Daarom worden we er meer dan eens op gewezen dat het schaap met de vijf poten niet bestaat. Desondanks staan er in vacatureteksten regelmatig gigantische opsommingen van functie-eisen. Naast dat zo’n lange lijst potentiële kandidaten af kan schrikken, kun je je inderdaad afvragen hoe realistisch is het dat iemand voldoet aan alles wat je vraagt.

Of toch…?

Moeten we het beeld van de perfecte kandidaat dan maar loslaten? Nee, want als je het ons vraagt, bestaat de perfecte kandidaat wél. Vooral vasthouden dus! Wat wel belangrijk is, is dat je er met een andere bril naar gaat kijken. De perfecte kandidaat is niet de persoon waarbij je alles af kunt vinken, want die vind je simpelweg niet. Maar dat betekent niet dat een kandidaat niet perfect kan zijn. Je moet hiervoor met een andere bril naar kandidaten gaan kijken, niet alleen wanneer je met elkaar aan tafel zit, maar zelfs al tijdens je sourcing.

In de praktijk zien we vaak dat kandidaten worden afgewezen of niet eens worden overwogen op basis van hun opleiding of werkervaring, of eigenlijk: het gebrek daaraan. Deze aspecten spelen natuurlijk een rol, maar probeer je er niet te veel blind op te staren. Kijk liever naar de competenties en talenten waarover iemand beschikt en waar iemand zich nog verder in kan ontwikkelen. Die competenties en talenten kunnen heel waardevol zijn voor je organisatie. Je kunt er namelijk uit opmaken of iemand binnen de organisatie en het team past, maar ook hoe hij of zij zich nog kan gaan ontwikkelen in de toekomst.

Hoe ontwikkel je jouw nieuwe medewerkers?

Wanneer je meer gaat selecteren op basis van talent en ontwikkelpotentieel in plaats van ervaring en opleiding, is het belangrijk dat je niet stopt wanneer de aanname heeft plaatsgevonden. Wat doet jouw organisatie om nieuw medewerkers bij te scholen op inhoudelijke kennis? En wanneer je het écht goed wilt doen: wat doet jouw organisatie om medewerkers bij te scholen op het gebied van soft skills, zoals leiderschap, sales en commercie, projectmanagement et cetera?

Zo vind je jouw perfecte kandidaat.

Jouw proces start bij een goed en vooral ook betrouwbaar beeld van de competenties en talenten van je kandidaten. Daarvoor kun je de Keyscan inzetten, ons selectieassessment. Andere assessments geven je vaak alleen informatie over het aangeleerde gedrag van je kandidaat, maar daarmee krijg je geen compleet beeld. Want wat misschien nog wel veel belangrijker is, is het natuurlijke gedrag. Daarin schuilt namelijk de kracht van deze persoon! Selecteer je met behulp van ons assessment op gedrag dat bij iemands natuurlijke aanleg past? Dan is de kans op succes het grootst.

Meer weten over de Keyscan? Neem dan gerust contact op, onze consultants vertellen je er graag alles over!