The Great Resignation: het fenomeen dat vooral veel Amerikaanse werkgevers én -nemers in haar greep houdt. Sinds het voorjaar van 2021 zeggen opvallend veel mensen in loondienst hun baan op – en die trend lijkt zich nog even voort te zetten. De oorzaak wordt veelal bij COVID-19 gelegd. En hoewel veel werkenden zich tijdens de coronacrisis inderdaad eens goed achter de oren krabden over wat ze wel en niet belangrijk vinden in hun baan, is dit lang niet de enige aanleiding geweest om van werk te veranderen. Dat roept een aantal belangrijke vragen op. Waarom keren zoveel mensen tegelijkertijd hun baan de rug toe? Is deze Amerikaanse trend ook onderweg naar Nederland? En wat kun je als werkgever doen om jouw medewerkers wél te behouden?

Waarom nemen mensen massaal ontslag?

Ja – de coronacrisis heeft ons wereldbeeld, en daarmee ons perspectief op carrière maken, behoorlijk veranderd. Door remote werken en een nieuwe werk-privédynamiek zijn we gaan inzien dat flexibele werktijden en quality time met familie misschien wel beter mogelijk zijn dan voorheen gedacht. Ga zelf maar eens na: thuiswerken had zo zijn nadelen, maar zeker ook zijn voordelen.

Daarbij gaf het vele thuiszijn meer stof tot nadenken. Zit ik bij deze werkgever nog wel op mijn plek? Heb ik genoeg uitdaging, krijg ik genoeg waardering? Kortom: word ik nog wel gelukkig van mijn huidige functie? Is het antwoord op deze vragen ‘nee’, dan is het door dat remote werken ontzettend makkelijk om snel over te stappen naar een nieuwe werkgever, misschien zelfs één in een andere stad of een ander land.

Tot slot willen we onze ziel en zaligheid niet langer verkopen voor een habbekrats. We zijn op zoek naar meer betekenis en willen graag een baan die er ‘echt’ toe doet. En die kritische blik op onze baan kunnen we ons nog permitteren ook: door de krapte op de arbeidsmarkt hoeven werkzoekenden niet meer naar de pijpen van de werkgever te dansen, maar zijn de rollen omgedraaid. Talentvolle collega’s zijn schaars, zo wordt gedacht, dus werkgevers doen bizarre aanbiedingen om de perfecte kandidaat binnen te slepen. Zelfs als je medewerker dus niet eens écht ontevreden is, bestaat de kans dat hij of zij wordt weggekaapt door iemand met een beter aanbod.

Hoe zit dat in Nederland?

Nederlandse werkgevers houden hun hart vast voor the Great Resignation. Hoewel de trend in ons land vooralsnog lijkt mee te vallen, blijkt uit onderzoek dat meer dan 75% van alle Nederlandse werknemers in 2022 een carrièreswitch wil maken. Nu het eerste kwartaal van het jaar erop zit, lijkt dat percentage toch een stuk lager te liggen. Van baan willen wisselen is tenslotte iets anders dan dat ook daadwerkelijk doen. Op dit moment zijn er dan ook maar weinig mensen actief op zoek naar een andere baan: in 2015 wisselde maar liefst 16% van alle medewerkers van werkgever, terwijl dat percentage nu is gedaald naar slechts 11%.

Hoewel we in Nederland tot op heden dus minder gevoelig lijken te zijn voor the Great Resignation dan in Amerika, blijft het belangrijk om als werkgever aandacht te steken in de individuele werknemer. Nu het zo ontzettend lastig is om talentvolle kandidaten aan te trekken, is het belangrijker dan ooit om jouw waardevolle medewerkers te behouden.

Zo behoud jij je talentvolle medewerkers.

Iemand die ontslag neemt, doet dat vaak omdat hij of zij niet (meer) op de juiste plek zit en daarom niet meer gelukkig wordt van zijn of haar werk. Een manier om een ontevreden medewerker weer plezier in het werk te laten krijgen en om medewerkers die wél op hun plek zitten, te behouden, is te achterhalen waar hun talenten daadwerkelijk liggen. Samen met je medewerker kun je kijken voor welke ontwikkelde competenties hij of zij een natuurlijke aanleg heeft. Passen er ook bepaalde competenties niet bij je medewerker, die hij of zij wel dagelijks moet toepassen tijdens werkzaamheden? Door te kijken naar de competenties die van nature al aanwezig en ontwikkeld zijn en welke nog makkelijk aan te leren zijn, kun je samen kijken wat de beste vervolgstap kan zijn. Is er een positie binnen het bedrijf waar je medewerker gelukkiger van wordt? Kunnen er bepaalde werkzaamheden weggenomen of juist bijgevoegd worden? Zo ga je als organisatie samen met je medewerker kijken welke rol binnen het bedrijf het beste bij hem of haar past.

Haal talent naar boven met de Keyscan.

Om al jouw medewerkers écht te leren kennen, kun je gebruik maken van de Keyscan. De Keyscan is een ontwikkelingstool waarmee je niet alleen het bewuste en ontwikkelde gedrag, maar ook het onbewuste en ontwikkelbare gedrag in kaart brengt. Zo weet je precies waar de talenten en valkuilen van iedere individuele werknemer liggen. Door te focussen op de talenten en deze ten behoeve van de organisatie in te zetten, kun je samen duurzaam verder groeien. En hoef je je dus ook geen zorgen te maken dat jouw medewerker meedoet aan the Great Resignation.

Wil je meer informatie over de Keyscan en wat wij voor jouw medewerkers en organisatie kunnen betekenen? Neem dan vooral contact met ons op. We bespreken graag alle mogelijkheden met je.