Ga naar de inhoud

In haar vroege carrière bij de Rabobank richtte Saskia zich vooral op haar eigen ontwikkeling en het vergaren van kennis. Ze groeide als financieel adviseur uit tot specialist. Nu heeft ze een stevige theoretische een praktische basis in huis om als beginnend leidinggevende op te bouwen. Ze solliciteerde in september naar de vaste rol van teamlead Adviseurs Wonen Bedienen. Business coach Ellen heeft haar daarbij ondersteund. Saskia: “Toen er een kans voorbij kwam, wist ik in beginsel nog niet of ik er al aan toe was. Met behulp van de resultaten en analyse van de Keyscan en de coaching door Ellen heb ik mijn ambities uitgesproken en heb ik mijn kans gepakt.” En met succes. Ze heeft nu definitief een leidinggevende positie gekregen.

De belemmeringen voorbij

De Keyscan is erop gericht aangeboren en aangeleerde kwaliteiten bloot te leggen. Voorafgaand aan het Business Coach-traject wordt de Keyscan afgenomen om zowel iemands onbewuste als bewuste gedrag te analyseren. Daaruit volgen niet alleen kwaliteiten en talenten, maar ook valkuilen, ontwikkelingspunten en belemmeringen. Vooral iemands talenten en belemmerende overtuigingen komen aan bod tijdens de coaching. Wat belemmert iemand in zijn of haar eigen ontwikkeling? Welke gedragingen heeft iemand zichzelf aangeleerd, die van nature eigenlijk helemaal niet bij hem of haar passen? Hoe kun je dat gedrag herkennen en ombuigen? Bij Saskia heeft het opheffen van die belemmeringen geresulteerd in een directe groei in haar carrière: “In februari van dit jaar verving ik al een collega in een teamlead-functie. Dat was rond dezelfde periode dat ik de Keyscan afnam en het Business Coach-traject met Ellen inging. Daar leerde ik mezelf durven uitspreken en profileren. Die vervangende functie smaakte naar meer en zo ben ik in oktober als vast teamlead op een andere afdeling begonnen.”

Hands-on mentaliteit

Tijdens de business coaching werkten Saskia en Ellen niet alleen aan belemmeringen, maar ook aan haar talenten. Waar is ze van nature goed in? Welk gedrag past wél bij haar? Waar is ze al goed in en kan ze zich nóg verder ontwikkelen? Saskia: “Toen ik na de Keyscan mijn profiel voor het eerst zag, herkende ik daar een heel mooi leiderschapsprofiel in. Daar hebben we goed op voort kunnen borduren met praktische tips. Ellen heeft een echte hands-on mentaliteit, daar houd ik van. Ik kan er nu voor kiezen om ander gedrag in te zetten, omdat dat beter bij mij past dan het gedrag dat ik voorheen liet zien.” Een goed voorbeeld daarvan herkent ze in zichzelf tijdens belangrijke MT-meetings: “Als beginnend leidinggevende bij de Rabobank kom je ineens in allerlei landelijke overleggen terecht. Voor je gevoel weet iedereen daar meer dan jij. Ellen heeft me geholpen om tijdens zulke overleggen gewoon de leiding in het gesprek te nemen. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Helemaal niets! Wanneer ik me goed voorbereid, ben ik rustiger, heb ik meer vertrouwen en straal ik dat ook uit in mijn omgeving.”

Gevoel van vertrouwen

Na het Business Coach-traject hebben Saskia en Ellen geen afscheid van elkaar genomen. Iedere twee maanden spreken ze elkaar om concrete situaties op de werkvloer te analyseren en leert Saskia hoe ze haar gedrag effectief kan ombuigen, zodat ze meer bereikt. Die vertrouwensband vormt een goede basis voor haar verdere ontwikkeling: “Ik kan echt alles met Ellen bespreken. Dat gevoel van vertrouwen en openheid heeft mij erg geholpen. En ik ben nog niet klaar, heb net een nieuwe functie en daarom vind ik het belangrijk om ook de komende maanden van haar adviezen gebruik te maken. Daar kijk ik naar uit!”

 

Wil jij ook een passende business coach die jou helpt met jouw persoonlijke vraagstukken? Of ben je benieuwd wat Keyminds nog meer voor jou en jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op of bel 038-4556269!