Ga naar de inhoud
Atlant Basisonderwijs

De impact van een doelgerichte doorstroomstrategie

Voor wie: Logo van Atlant basisonderwijs
Wat:
Ontwikkelassessment
Coaching
Leiderschap

Al een aantal jaar werken Atlant Basisonderwijs en Keyminds samen aan de ontwikkeling van (nieuwe) medewerkers. Vorig jaar zaten we samen middenin een ontwikkeltraject gericht op leerkrachten met de ambitie om schooldirecteur te worden. Inmiddels hebben de toekomstige schooldirecteuren coaching bij Keyminds doorlopen en blikken ze terug op de resultaten van de Keyscan en hun coachingsgesprekken. We spreken met Inge Dik (locatieleider onderbouw en schooldirecteur in spe) en Chantal Engels (HR-adviseur) over het traject en de ontwikkelmogelijkheden bij Atlant.

Gewoon goed onderwijs

Atlant Basisonderwijs heeft één missie: gewoon goed onderwijs – dag in, dag uit. Het onmisbare element daarin? Blije en leuke leerkrachten. Chantal: “Atlants missie vanuit HR-perspectief is dat elke leerkracht gelukkig aan het werk kan, zodat we samen het best mogelijke onderwijs aan kinderen kunnen bieden. Onze mensen zijn het belangrijkste om dat voor elkaar te krijgen.” De afgelopen jaren heeft de scholengemeenschap daar mooie stappen in gezet. Er wordt meer aandacht besteed aan vitaliteit en inzetbaarheid, er wordt gebruik gemaakt van een nieuwe gesprekscyclus en de ontwikkeling van medewerkers staat standaard hoog op de agenda. En daar speelt de Keyscan van Keyminds een belangrijke rol in. “De Keyscan is inmiddels een belangrijk onderdeel van ons HR-beleid,” aldus Chantal. “Wij ervaren het als een heel betrouwbaar instrument dat goed laat zien of iemand bepaalde kwaliteiten wel of niet in zich heeft. Het kan bijvoorbeeld best dat iemand die kwaliteit(en) nog niet laat zien, maar dat hij of zij daar wel naartoe kan groeien als we samen aan de juiste knoppen draaien.” De Keyscan was dan ook een belangrijk onderdeel van het ontwikkeltraject van leerkracht tot schooldirecteur.

Zonder inzichten geen groei

Begin 2022 werd de Keyscan aangeboden aan een handvol ambitieuze medewerkers van Atlant, waaronder Inge, inmiddels 22 jaar werkzaam bij de scholengemeenschap. Daarvan heeft ze zestien jaar voor de klas gestaan, maar altijd had ze het gevoel dat ze wel meer wilde. “Daarom ben ik zes jaar geleden begonnen als locatieleider,” zegt Inge. “Toen vorig jaar collega’s werden gezocht met ambitie om schoolleider te worden, sloeg ik meteen weer ‘aan’. Ik ben in gesprek gegaan met onder andere Chantal en kwam inderdaad in aanmerking voor het ontwikkeltraject. In maart deed ik de Keyscan, in september begon ik met de opleiding tot schoolleider en op datzelfde moment startten ook mijn coachingsgesprekken met Willem van Keyminds.” Nuchter als ze is, was ze bij de eerste terugkoppeling van de Keyscan nog wat sceptisch. Wat als ze nou nét een ander antwoord had gegeven, had ze dan niet heel andere kwaliteiten en competenties gehad? Maar toen ze het gesprek met Willem aanging, vielen de puzzelstukjes toch op z’n plaats. Inge: “‘Wacht, dit lijkt wel heel erg op wie ik ben,’ dacht ik daarna. En in ons laatste terugkoppelingsgesprek zag ik echt in dat het allemaal klopte. Het moest wel even landen, maar uit de scan kwam bijvoorbeeld ook dat die nuchtere instelling helemaal in lijn lag met mijn profiel. De Keyscan heeft me enorm veel inzicht in mezelf gegeven.” Inzichten die ze allemaal mee kon nemen tijdens haar opleiding én dagelijkse werkzaamheden.

De kracht van mensgerichtheid

Inge is niet de enige medewerker bij Atlant die van leerkracht is doorgestroomd of gaat doorstromen naar schooldirecteur. Het traject is meerdere keren aan meerdere medewerkers aangeboden. Wat maakt iemand nu een schoolleider? Welke kwaliteiten en talenten, maar ook ontwikkelpunten heeft een directeur? Is er een gemene deler die steeds weer uit de Keyscan naar voren komt? Chantal denkt van wel: “Bij de leiders van Atlant zien we vaak een zeer mensgericht profiel terug. Ze zijn open, empathisch, zorgzaam en kunnen goed met anderen omgaan. Dat is mooi, want dat is wat ons als scholengemeenschap kenmerkt. Ook drijfveren als verantwoordelijkheid en leidinggeven komen veel terug. We zien dan ook dat als iemand zich níet herkent in deze kwaliteiten, hij of zij vaak zelf inziet dat deze rol niet is wat bij hem of haar past. Wij geven van tevoren altijd duidelijk aan: of je nu wel of geen directeur wordt – wij gunnen jou deze ontwikkeling. Als de conclusie is dat jij je ergens anders op wilt of gaat richten, dan steunen we jou daarin.”

 

Niet alleen komen bepaalde kwaliteiten en talenten in schoolleiders overeen, ook het ontwikkelvraagstuk tijdens de coaching is vaak vergelijkbaar. “De ontwikkelvraag is vaak gericht op onzekerheid, zelfbewustzijn of ruimte in durven nemen. Niet iedereen durft echt in zijn of haar kracht te gaan staan. Veel mensen zijn (nog) niet zo zeker van wat of wie ze zijn. En daar kan de Keyscan en het coachingtraject juist zo mooi bij helpen.”

 

Dat herkent ook Inge. Als echte verbinder wil zij graag een relatie met anderen opbouwen, goed contact onderhouden en met elkaar in gesprek kunnen gaan. Dat kwam ook als kwaliteit uit de Keyscan. Tijdens de coaching lag haar focus op het vergroten van haar zelfvertrouwen. Dat heeft ze met behulp van Willem weten te bereiken. Inge: “Willem en ik hadden meteen een goede klik. Hij luisterde, begreep me goed en ik voelde me daardoor echt gehoord. Het mooie van de coachingsgesprekken vind ik dat het heel praktijkgericht is. Als ik iets nieuws leerde tijdens mijn opleiding, maar het me niet lukte, koppelde Willem dat aan de resultaten van de Keyscan en kon ik er gelijk in de praktijk mee aan de slag. Ik heb meer inzicht in mijn eigen handelen gekregen en durf nu te vertrouwen in én op mezelf.”

Het vervolg

Zoals Inge en Chantal allebei ervaren, geeft de Keyscan niet alleen inzicht in wie je bent, maar ook in wie je kan zijn. Dat is een waardevol inzicht dat ze beide meenemen in hun dagelijkse werkzaamheden op de werkvloer; Inge als toekomstig schooldirecteur en Chantal als HR-adviseur. In de toekomst blijven Atlant en Keyminds samenwerken aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers, want zoals Chantal het mooi onder woorden bracht: “Ik gun het iedereen om inzicht te krijgen in waar ze goed in zijn en wat minder goed bij ze past.”

 

Ben jij geïnspireerd door het verhaal van Atlant en nieuwsgierig naar wat de Keyscan voor jou kan betekenen? Ben je op zoek naar een (business) coach die jou helpt met persoonlijke en zakelijke vraagstukken? Neem dan contact met ons op of bel 038-4556269.