Ga naar de inhoud
Dommerholt Advocaten

De Keyscan als basis voor een toekomstbestendige selectiestrategie

Voor wie: Dommerholt advocaten logo
Wat:
Selectieassessment
Ontwikkelassessment

Iedere werkgever is op zoek naar medewerkers die passen bij het DNA van de organisatie. Medewerkers die de competenties hebben om de organisatie sterker en duurzamer te maken en verbondenheid tussen collega’s en teams creëren. Een organisatie die daar steeds weer in slaagt, is Dommerholt Advocaten. Als mensgerichte organisatie in de wereld van de advocatuur is het voor Dommerholt Advocaten des te belangrijker om mensen te vinden (en te behouden!) die zich herkennen in hun cultuur. Daar geeft de Keyscan het perfecte inzicht in.

Mensen vormen de kern van een organisatie

Dommerholt Advocaten is een advocatenkantoor in Noord en Midden Nederland met vestigingen in Heerenveen, Apeldoorn en Zwolle. Hun uitgangspunt: iedere ondernemer verdient een juridisch sparringpartner. Dommerholt Advocaten vervult met haar mensgerichte instelling graag die rol. Die mensgerichtheid zie je ook terug op de werkvloer. “Onze collega’s vormen de kern van onze organisatie,” zegt Floor, HR-manager bij Dommerholt Advocaten. “We verkopen geen product, maar een dienst – en die dienst is gebaseerd op de kennis van onze mensen. Mede daarom is het belangrijk om zo goed mogelijk voor je medewerkers te zorgen. De laatste jaren zetten we steeds meer in op opleiding en ontwikkeling. De Keyscan is daar een belangrijk onderdeel van.” In 2020 kwam Hans Pieter, advocaat en partner bij Dommerholt Advocaten, in aanraking met Keyminds toen hij en Willem (oprichter van Keyminds) samen op buitenlandse excursie waren met een externe organisatie. Een leiderschapsprogramma van Keyminds volgde en al snel raakte Hans Pieter overtuigd van de waarde van de Keyscan. Ruim een jaar later is het resultaat een fijne samenwerking en de inzet van meerdere assessments binnen de organisatie.

Ontwikkel-, team- en selectieassessments

Na de aangewakkerde interesse van Hans Pieter startte Dommerholt Advocaten met de afname van ontwikkelassessments voor bestaande medewerkers. Verbluffend is dat je met zo weinig inspanning zo’n mooi inzicht in je eigen persoon krijgt. De resultaten werden besproken in teamsessies. “Het leuke is dat het instrument steeds meer bij onze mensen gaat leven,” aldus Floor. “Veel collega’s kijken positief op de Keyscan terug. ‘Ik herken me hier zo in,’ hoor ik vaak. Er zijn ook collega’s die de resultaten als confronterend ervaren. Het is toch een inkijkje in je eigen gedrag. De bewustwording van ontwikkelingsmogelijkheden is heel waardevol. Welke kwaliteiten kun je inzetten om meer uit jezelf te halen? Welke kwaliteiten moet ik eigenlijk niet inzetten, maar gebruik ik wel? Zelf vind ik het erg leuk om bewust te worden van elkaars gedrag: met welke collega’s heb ik eigenlijk te maken en hoe kun je het beste met elkaar omgaan?” Enkele collega’s werd ook coaching op basis van hun assessment aangeboden. Inmiddels heeft een aantal medewerkers daar ook daadwerkelijk gebruik van gemaakt en de ervaringen zijn heel positief.

 

Uit alle individuele Keyscans heeft Keyminds een teamprofiel gegenereerd, waardoor tussen alle profielen bepaalde gelijkenissen duidelijk werden. Dat teamprofiel staat binnen de organisatie inmiddels bekend als het ‘Dommerholt-profiel’. Door te kijken naar de gemeenschappelijkheid in natuurlijke drijfveren kon het DNA van de organisatie goed in kaart worden gebracht. Dat DNA vormt inmiddels ook de basis voor het selectieprofiel van nieuwe kandidaten. Zo kan Dommerholt Advocaten eenvoudig bepalen of er een match is tussen de kandidaat en het bedrijf. Floor: “Het prettige aan de samenwerking met Keyminds vind ik dat aan de hand van de selectieassessments gegrond advies wordt gegeven over het wel of niet doorgaan met een bepaalde kandidaat. Dat advies en de nabespreking kan ik altijd erg waarderen.” Er wordt niet alleen gezocht naar kandidaten met een typisch Dommerholt-profiel, maar ook naar kandidaten met competenties die de kwaliteiten van de huidige medewerkers kunnen aanvullen met kwaliteiten die nu wellicht ondervertegenwoordigd zijn. Zo kan Dommerholt Advocaten duurzaam blijven groeien en blijft de organisatie als geheel in haar kracht staan.

Een rooskleurige toekomst

Als het aan Dommerholt Advocaten en Keyminds ligt, ziet de toekomst van de samenwerking er rooskleurig uit. Binnenkort staat er alweer een afspraak op de planning om te sparren over hoe de Keyscan nog breder ingezet kan worden en hoe medewerkers nog meer de diepte van hun ontwikkeling in kunnen gaan. “Inmiddels kent Keyminds onze organisatie ook goed. Ze weten wie wel en wie niet bij ons past en waar wij voor staan. Soms voelt het bijna alsof ze mijn eigen collega’s zijn!” benoemt Floor. “Het belangrijkste is dat we de vooruitgang ten gevolge van de Keyscan zien bij onze medewerkers. Daar heb je als organisatie heel veel aan, maar als persoon natuurlijk nog veel meer.” En dat we medewerkers helpen met hun persoonlijke en professionele ontwikkeling, is misschien wel het mooiste compliment dat wij kunnen krijgen.

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Dommerholt Advocaten? Wil jij je medewerkers ook de kans geven zich te ontwikkelen en hun talenten ten behoeve van de organisatie in te zetten? Lees dan meer over de Keyscan of neem contact met ons op. We adviseren je graag over de mogelijkheden voor jouw medewerkers en organisatie!