Ga naar de inhoud
Rabobank

De Keyscan als strategisch HR-instrument

Voor wie:
Wat:
Selectieassessment
Ontwikkelassessment
Coaching
Leiderschap

Duurzame relaties – een term die altijd weer terugkomt in de doelstellingen van Keyminds. We ondersteunen organisaties om een duurzame relatie met hun medewerkers op te bouwen. Andersom geven we medewerkers de ontwikkeling en zelfkennis om in te zien dat ze samen met hun werkgever kunnen doorgroeien. En ook zelf gaan wij graag duurzame relaties met onze opdrachtgevers aan. Een van die langdurige, waardevolle relaties is de Rabobank.

De Rabobank zette zich altijd al actief in om de ontwikkeling van mensen en teams te bevorderen, waarvoor allerlei soorten instrumenten gebruikt werden. Ruim zes jaar geleden ontstond de behoefte aan een instrument met nog meer diepgang om het gedrag en de competenties van medewerkers inzichtelijk te maken. Op dat moment onderging een van de managers van de Rabobank de Keyscan en ervaarde daarmee de enorme diepgang en het onderscheidende vermogen ten opzichte van andere assessments. Dat moment markeerde het begin van onze samenwerking.

Inzichten en herkenning

De Keyscan wordt binnen de Rabobank ingezet als ontwikkelassessment en teamontwikkeling. Nienke Liesker, HR-professional binnen de kring, houdt zich onder andere bezig met de ontwikkeling van medewerkers en teams. Het bijzondere van de Keyscan vindt zij dat niet alleen het aangeleerde, maar ook het aangeboren gedrag geanalyseerd wordt tijdens het assessment. “Medewerkers krijgen door de Keyscan inzichten waar ze echt mee verder kunnen, terwijl ze dat met andere assessments veel minder hadden. Vooral het inzicht dat ze van nature wel of geen aanleg voor bepaald gedrag hebben, is voor velen een echte geruststelling en bron van inzicht. Nu begrijpen ze waarom bepaalde aspecten van hun werk wel of niet van nature bij hen passen. En als ze ergens minder aanleg voor hebben, dat dat óok prima is en dat ze iemand anders, die daar juist wel goed in is, kunnen vragen hen daarbij te helpen.”

Intensieve relatie

De Keyscan wordt inmiddels bij steeds meer medewerkers ingezet. De relatie tussen de Rabobank en Keyminds wordt dan ook steeds intensiever. Waar de scan eerst alleen ingezet werd als individuele terugkoppeling, worden nu ook steeds meer medewerkers gecoacht als vervolg voor hun persoonlijke ontwikkeling. Omdat de Rabobank een grote organisatie is, zijn er ook assessors die de Academy hebben doorlopen en nu zelf met de Keyscan werken. Nienke is er daar ook een van. “Het mooie is dat je dan ook zelf de profielen van twee personen erbij kunt pakken wanneer het bijvoorbeeld even stroef loopt. Dan leggen we de scans naast elkaar en kunnen we heel specifiek zien waar het door wordt veroorzaakt en hoe we ermee kunnen omgaan. Zelf het instrument kunnen lezen en snappen is dan echt een vereiste.”

Zelf aan de slag met de Keyscan?

We zijn trots op onze relatie met de Rabobank en het feit dat interne assessors dagelijks werken met de Keyscan en de resultaten ervan. Ben jij geïnspireerd door deze case en wil jij ook zelf aan de slag met de Keyscan? Kijk dan eens op onze pagina’s over de Keyscan en onze opleidingen. Wil je meer weten over de mogelijkheden die wij jouw organisatie kunnen bieden? Neem dan vooral contact met ons op!