Ga naar de inhoud
Van den Berg Groep

Opnieuw leren samenwerken met de Keyscan

Voor wie:
Wat:
Ontwikkelassessment
Coaching
Leiderschap

Welke functie werknemers ook bekleden binnen een organisatie – medewerkers, leiders en alles daar tussenin –, als zij energie krijgen van hun werk, profiteert de hele organisatie daarvan. Deze maand nemen we je mee in het verhaal van onze opdrachtgever Van den Berg Groep. Zij zetten de Keyscan in voor leiderschapsontwikkeling, zodat hun leiders leiding kunnen geven op de manier die echt bij hen past.

Kennismaking

Van den Berg Groep en Keyminds verbonden zich eind 2020 aan elkaar. Het familiebedrijf was al langere tijd op zoek naar een partij die kon helpen met het inzichtelijk maken van het gedrag en de competenties van medewerkers. Op dat moment troffen Wim Dankelman (algemeen directeur Van den Berg Groep) en Willem (oprichter Keyminds) elkaar tijdens een business trip in Oslo. Daar wakkerde Willem de nieuwsgierigheid van Wim naar de Keyscan aan. De eerste persoon die het leiderschapstraject doorliep, was Wim zelf. “Ik wilde eerst kijken of het traject zou bevallen en of het deed wat ik hoopte dat het deed. Onze visie op het gebied van personeel binnen de organisatie is dat het inhoudelijk moet kloppen én dat we het daarnaast leuk hebben met elkaar. Dat de Keyscan die twee zaken mee zou nemen, was voor mij het belangrijkst,” aldus Wim. En dat doet het! Na zijn positieve ervaringen met de Keyscan werd het traject ook aangeboden aan de teamleiders van Van den Berg Groep. Inmiddels worden alle leidinggevenden gecoacht door onze consultants en leren zij vorm te geven aan hun leiderschap op basis van hun natuurlijke kwaliteiten.

Leiderschapsontwikkeling binnen Van den Berg Groep.

Van den Berg Groep is een nationaal en internationaal werkende groep ondernemingen in de advies-, architectuur- en bouwsector. Met ruim 50 betrokken medewerkers vanuit heel Nederland helpen ze opdrachtgevers bij het adviseren over en ontwerpen van veel verschillende projecten. Ze onderscheiden zich door aan projecten te werken die ook daadwerkelijk gebruikt gaan worden, zoals onderwijs- en zorginstellingen. Wij zijn blij hen te kunnen ondersteunen om de maatschappelijke impact van deze projecten nog groter te maken. De teamleiders binnen Van den Berg

Groep hebben allemaal vrijwillig gekozen om aan het Keyscan Leiderschapstraject deel te nemen. Door zich kwetsbaar op te stellen en hun eigen talenten en valkuilen te ontdekken, is iedereen in een half jaar tijd flink vooruitgegaan, zegt Wim. “De Keyscan heeft ons veel inzicht gebracht, ook op de plekken waar je het niet verwacht. Daar zijn we actief mee aan de slag gegaan. Als je je kwetsbaarheden niet kent, dan kun je er ook niets aan doen. Maar als je je bewust bent van hoe je overkomt en hoe je je naar anderen gedraagt, dan kun je daar ook in sturen.” Inmiddels hebben alle leidinggevenden ook een gezamenlijke teamsessie gehad waarin alle profielen naast elkaar werden gelegd. “Dat was wel even met de billen bloot, maar we zien de positieve effecten.”

Verschil in aanpak tussen leiders en medewerkers

De leidinggevenden bij Van den Berg Groep worden onafhankelijk van hun team gecoacht op leiderschapsontwikkeling. Bewust heeft Wim ervoor gekozen om de teamleden met de TMA-methode (Talent Motivatie Analyse) te laten begeleiden. Dat verschil is opzettelijk gemaakt zodat medewerkers middels de TMA zelf kunnen aangeven waar ze binnen hun werk gelukkig van worden, en leidinggevenden met de Keyscan meer gericht gecoacht kunnen worden op hun (persoonlijke) leiderschap. De Keyscan helpt de leiders niet alleen om soepel leiding te kunnen geven, maar ook om bijvoorbeeld ingewikkelde gesprekken op een comfortabele manier te voeren. Inmiddels ziet Wim de vooruitgang bij zijn team. “Ik zie dat onze mensen de ‘kunstjes’ toepassen die ze tijdens de coaching hebben geleerd. Soms val je weer in een valkuil – dat doe ik zelf ook –, maar nu herken je het en kun je er wat aan doen,” vertelt Wim. “Ook de algemene samenwerking met Keyminds is prettig. Ze doen waar ze goed in zijn. En als het dan ook nog eens leuk is, dan is het helemaal mooi meegenomen. Als je elkaar op die manier in de ziel hebt gekeken, dan weet je ook wat je aan iemand hebt,” knipoogt hij.

Meer weten?

We vinden het prachtig om te zien dat de leiders van Van den Berg Groep zich ontwikkelen tot de leiders die ze willen én kunnen zijn. Zo zetten ze samen met hun teamleden de organisatie in hun kracht. We zijn blij daar ons steentje aan te kunnen bijdragen. Wil je weten wat de Keyscan ook voor jouw organisatie kan betekenen? Lees dan meer over de Keyscan of neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!