Ga naar de inhoud
Atlant Basisonderwijs

De Keyscan als creatieve oplossing voor lerarentekort

Voor wie: Atlant basisonderwijs logo
Wat:
Selectieassessment
Ontwikkelassessment
Leiderschap

Hoewel de krapte op de arbeidsmarkt een actueel probleem is binnen veel branches, is het een uitdaging waar het onderwijs al jarenlang mee te maken heeft. Het lerarentekort is ook een opgave voor Atlant Basisonderwijs, een ontwikkelingsgerichte scholengemeenschap in de omgeving Velsen. Met behulp van de Keyscan heeft Atlant nieuwe creatieve manieren gevonden om het lerarentekort op hun scholen tegen te gaan.

Van webinar tot ontwikkelingstrajecten

Atlant Basisonderwijs bestaat uit een scholengemeenschap van een tiental basisscholen in de gemeente Velsen. De visie van Atlant is uniek: vanuit vier kernwaarden werken alle scholen samen aan beter onderwijs. “Plezier, vertrouwen, in ontwikkeling en samen,” licht Chantal toe, HR-adviseur bij Atlant. “Iedereen in de organisatie kent deze waarden en die voel je overal. Dat is dan ook de reden dat Keyminds goed bij ons past en we bij de Keyscan zijn uitgekomen.” Tijdens de lockdown organiseerde Keyminds verschillende webinars om mensen kennis te laten maken met de Keyscan. Chantal was een van de deelnemers en was meteen enthousiast. Twee jaar later heeft Atlant twee trajecten doorlopen waarbij de Keyscan een waardevolle toevoeging was. Het eerste traject was gericht op het klaarstomen van externe kandidaten om leerkracht te worden. “Met het oog op het lerarentekort wilden we een verkort leertraject van de Pabo aanbieden aan mensen buiten het onderwijs,” zegt Chantal. “Wel vonden we het belangrijk om inzicht te hebben in de kwaliteiten van de kandidaten. Past hun persoonlijkheid wel bij de rol van leerkracht? Zijn ze niet te perfectionistisch of juist te meegaand? De Keyscan geeft snel inzicht in iemands persoonlijkheid, inzichten die je lang niet allemaal tijdens een sollicitatiegesprek krijgt. Daarnaast hebben de kandidaten ook een capaciteitentest gedaan. De Pabo heeft een zware wiskundetoets die gehaald moet worden, dus weten we graag op voorhand of dit voor iemand te behappen is.” In september zijn de kandidaten begonnen aan de Pabo en inmiddels zijn ze allemaal succesvol met het leertraject bezig. Toen kwam het idee om in gesprek te gaan met medewerkers die de ambitie hebben om door te groeien tot leidinggevende. En zo gingen Atlant en Keyminds hun tweede traject in.

Ambitie en leiderschap

Veel leerkrachten hebben de ambitie om uiteindelijk schooldirecteur te worden. De vraag is of zij ook daadwerkelijk de drijfveren en talenten bezitten om die leidinggevende kant op te gaan. Aan zeven medewerkers heeft Atlant de Keyscan aangeboden. Onlangs hebben de terugkoppelingen plaatsgevonden en die worden zeer binnenkort aan de medewerkers voorgelegd. Welke talenten en ontwikkelpunten bezitten ze? Welk gedrag vertonen zij onder druk? Wat is de voorspelling over hun leiderschapskwaliteiten? “Er komen hele mooie inzichten uit voort. Zo kan iemand wel in staat zijn om de stap naar schoolleider te maken, maar kunnen er toch nog bepaalde ontwikkelpunten zijn die eerst nodig zijn voordat hij of zij er helemaal klaar voor is. Het is fijn om punten te hebben waar je actief mee aan de slag moet, zodat er later geen problemen ontstaan, omdat er nog ontwikkeling nodig was. Dat maakt het traject voor iedereen fijner,” aldus Chantal. “De resultaten zijn ook heel herkenbaar. Het kan daarnaast erg confronterend zijn. Soms herkennen mensen zich niet direct in hun profiel, wat juist ook weer heel typerend voor hun profiel kan zijn. Als jouw talent ergens niet zit, is dat niet altijd leuk om te horen, maar uiteindelijk word je er juist blij van als je weet waar het wél zit!”

Personeel behouden

Naast het aantrekken en opleiden van nieuw personeel en de leiderschapsambities van huidig personeel, vindt Atlant het ook belangrijk om te kijken naar de ontwikkeling van alle bestaande medewerkers. Onderwijsassistenten en andere interne medewerkers hebben ook de kans gekregen om het verkorte Pabotraject te doorlopen. Dat is ook iets wat Atlant in de toekomst aan wil blijven bieden. Hoe belangrijk het ook is om nieuwe collega’s aan te trekken, het tevreden houden van huidig personeel is van net zo groot belang. “We staan echt voor het doorgroeien en ontwikkelen van onze huidige mensen. Als zij die volgende stap willen zetten, helpen we hen daar graag bij. Verder zijn we ook veel bezig met vitaliteit en inzetbaarheid. Het zijn allemaal leuke ontwikkelingen om mee bezig te zijn en daar past onze samenwerking met Keyminds goed bij,” zegt Chantal over de visie van Atlant op personeel. “Ook de algemene samenwerking met Keyminds is prettig. Er wordt snel gecommuniceerd en zaken worden goed op elkaar afgestemd. De trajecten voelen echt als een houvast, dat is fijn!”

Geïnspireerd door het verhaal van Atlant?

De creatieve blik op het lerarentekort maakt het elke keer weer leuk en inspirerend om met Atlant samen te werken. Wil jij nu ook meer succes met het aantrekken van nieuw personeel of behouden van huidige collega’s? Of wil je weten wat de Keyscan nog meer voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.