Ga naar de inhoud
NS

Talentgericht opleiden met de Keyscan

Voor wie: Logo van NS
Wat:
Selectieassessment

Jij komt binnen jouw organisatie het beste tot je recht als je werkt vanuit je natuurlijke kracht. Je bent daardoor bijvoorbeeld in staat om anderen te leiden, sturen en inspireren, want je doet waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. En dat steekt aan! Ook de NS vindt het belangrijk dat de juiste mensen de juiste plek binnen het bedrijf innemen. Voor hen was dit de reden om ons selectieassessment in te zetten en zo de juiste kandidaten te vinden voor een opleiding tot teamleider. We spraken met Fred Peppels, manager bij NS Reizigers, over zijn ervaringen met het assessment.

De aanleiding

Fred is al bijna 45 jaar werkzaam binnen de NS en bekleedde gedurende die jaren diverse functies als manager, HR-adviseur en business partner. Voor hij binnenkort met pensioen gaat, vervult hij nog een aantal HR-gerelateerde taken. Een van die taken is het opzetten van het wervingstraject voor de teammanagers in opleiding. Hiervoor wilde de NS graag een assessment inzetten, maar wel een dat zich niet uitsluitend concentreert op de feitelijke kennis van de kandidaten. De manager van Fred las over de Keyscan van Keyminds op Springest.nl en dat vormde de aanleiding om uiteindelijk te kiezen voor ons selectieassessment.

Het traject

Fred vertelt: “We hadden veel kandidaten en hebben zelf een voorselectie gedaan die bestond uit twee gesprekken. Hierin kregen we al een beeld van de mensen. Dit leverde zes mensen op waarmee we het traject van Keyminds in wilden gaan. Zij waren positief verrast dat ze alleen een relatief korte vragenlijst in hoefden te vullen en naderhand één gesprek van ongeveer anderhalf uur hoefden te voeren. Ze zijn gewend aan intensieve assessments die soms bijna een hele dag duren.” In een gesprek voorafgaand aan de afname van de Keyscan bespraken we de kandidaten één voor één met elkaar. “Wij gaven de consultants van Keyminds mee wat voor beeld wij van de kandidaten hadden en gaven aan waar bij elk specifiek persoon extra op gelet moest worden,” geeft Fred aan.

De selectie

“Het beeld dat we van de zes kandidaten hadden, hebben we in groot detail en heel genuanceerd teruggezien in de uitslag van het assessment,” vertelt Fred. “Op basis van het assessment hebben we toch nog twee kandidaten af laten vallen, omdat we uit de Keyscan en de selectiegesprekken bevestigd hebben gekregen dat het begeleidingstraject voor hen te intensief zou worden. Zij krijgen nu intern een individuele coach, waarmee ze aan een aantal ontwikkelpunten kunnen werken. Wellicht kunnen ze de opleiding dan in de toekomst alsnog volgen!” Fred is enthousiast over de uitkomsten en ziet kansen om de Keyscan nog breder in te zetten binnen de NS.

Meer weten?

Het is super om te zien dat ons selectietraject van meerwaarde is geweest in het wervingstraject van de NS. Met de Keyscan kan de NS de toekomstige managers écht in hun kracht zetten. Wil je meer weten over een selectietraject van Keyminds voor jouw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!