Ga naar de inhoud
Rockwise

Leiderschapsgroei voor steengoede jonge ondernemers

Voor wie:
Wat:
Ontwikkelassessment
Coaching
Leiderschap

Veel ondernemers komen ooit op het punt dat ze toe zijn aan een volgende stap in het ondernemerschap en niet langer opgeslokt willen worden door de waan van de dag. Vaak is dat te verklaren door het ‘even’ oppakken van randzaken of administratieve werkzaamheden die in de loop van de tijd steeds meer aandacht zijn gaan vragen. Daardoor blijft er steeds minder tijd over voor de dingen waarvoor zij daadwerkelijk zijn gaan ondernemen. Ook de ondernemers achter Rockwise merkten dat het tijd werd om de rollen binnen het managementteam onder de loep te nemen. Dankzij het leiderschapsprogramma van Keyminds weten de leden van het MT nu steeds vaker de rol te pakken waar zij (weer) energie van krijgen.

Van onbewust naar bewust

Begin 2021 voegden twee organisaties zich samen tot Rockwise: een allround online marketingbureau gevestigd in Drenthe. Aangezien de twee bedrijven al ruim tien jaar aan het ondernemen waren en de laatste jaren steeds nauwer samenwerkten, lag een fusie en rebranding voor de hand. Hoewel de fusie niet soepeler had kunnen verlopen, werd het toch tijd om eens kritisch te kijken naar de rollen die Managing Directors Koen en Matthijs innamen en in zouden willen en kunnen nemen in de jonge organisatie. In november 2021 besloten Koen, Matthijs en de performance manager van Rockwise het leiderschapsprogramma van Keyminds te volgen met als doel inzicht en rust te creëren binnen het MT, maar ook bij de medewerkers. Matthijs: “Het viel onze business coach op dat wij allebei een tunnelvisie kunnen hebben en vooral hard willen rennen, zonder het team daar altijd in mee te nemen. Wij denken al snel: ‘Gaan met die banaan!’, maar het is niet handig om de rest daarin te vergeten.” Koen vult aan: “Het leiderschapsprogramma begon met de Keyscan. Daarvan leer je hoe je zelf in elkaar steekt en hoe zich dat verhoudt tot wat je nu doet. Wat je eigenlijk onbewust wel weet, wordt naar het bewuste gehaald. Je leert waar jouw kracht zit, zowel op persoonlijk vlak als binnen het MT.”

Het leiderschapsprogramma

In het leiderschapsprogramma gaan leiders van nu in drie modules dieper in op hun eigen leiderschapsprofiel. Door te kijken naar de uitkomsten van de Keyscan wordt stilgestaan bij de mogelijkheden en kansen die leiders bezitten om een mooie ontwikkeling door te maken in hun leiderschapskwaliteiten. “In de eerste twee modules ben je echt bezig met jezelf,” zegt Koen. Leiders ontdekken onder meer wie ze zijn als leidinggevende en als teamgenoot. Daarbij ontvangen ze ook individuele coaching. “In module 3 komt alles bij elkaar en wordt ook het team erbij betrokken.” Matthijs: “Tijdens de 360-graden-feedbackronde hebben ook medewerkers ‘er wat van mogen vinden’. Dat was erg leuk. Zij hebben bijvoorbeeld een bepaald beeld van jou dat eigenlijk niet blijkt te passen bij wie jij zelf denkt te zijn en hoe jij denkt over te komen. Het grootste verschil dat we bij het team merken na het leiderschapsprogramma, is dat er extra dynamiek is ontstaan. Mensen zijn vaak al betrokken voordat wij gaan hollen en ze denken meer mee. Zo kom je samen tot ideeën waar je zelf misschien helemaal nog niet aan had gedacht.”

Elkaars krachten inzetten

Na de Keyscan had het MT een duidelijker beeld van hun eigen kwaliteiten, talenten en valkuilen. Hun grootste inzicht? “Het is een soort foutje in onze mindset dat we denken dat we ergens heel veel tijd in moeten steken als we er niet goed in zijn. Maar als je eenmaal weet wat jouw talenten niet zijn, is het helemaal niet zinvol om daar veel energie in te steken,” aldus Matthijs. “Koen kan wel heel goed zijn in een van die punten. Dan vraag ik Koen hoe hij dat zou aanpakken, omdat hij daar sterker in is. We betrekken elkaar nu dus meer bij zulke situaties.” Koen: “Je bent je nu ook bewust van bepaalde gedragspatronen en hoe je ergens op reageert. Waar komt een reactie vandaan? Nu sta je daarbij stil en kun je er wat aan doen, zodat je daar ook in jouw rol binnen het team baat bij hebt. Dat kan confronterend zijn, maar ook heel leuk, want je kunt er iets mee en geeft het een positieve richting.”

Doorlopend proces

Naast het leiderschapsprogramma maakt Rockwise ook gebruik van het selectieassessment van Keyminds. Inmiddels zijn twee nieuwe medewerkers succesvol aangenomen en komt er een derde selectie aan. “Ook in die gevallen was de Keyscan een eyeopener. Je kunt toch de begeleiding wat beter verzorgen. Daarnaast is het een bevestiging voor zowel de nieuwe medewerker als voor ons dat deze rol waarschijnlijk goed bij hem of haar past,” vertelt Koen. Hoe de Keyscan en het leiderschapsprogramma effect hebben gehad op hun huidige rollen? Matthijs: “Ik doe weer voor een groot deel waar ik van origine vandaan kom: de operationele marketingkant en het aansturen van het team dat we daar hebben.” Koen is de commerciële man naar buiten toe en houdt zich als generalist bezig met de operatie. “De plannen maken en uitrollen, nieuwe klanten aantrekken en bestaande klanten behouden,” vult hij aan. Die rolverdeling blijft een doorlopend proces, maar de heren merken dat het nu al een bepaalde rust binnen het team geeft. En dat was het doel!

 

Geïnspireerd door het verhaal van Rockwise? Wil je ook meer inzicht in jouw kwaliteiten als leider of wil je de Keyscan inzetten als ontwikkel- of selectieassessment? Neem contact op met onze consultants of bel naar 038-4556269. We vertellen je graag meer over de mogelijkheden voor jouw organisatie!